URFREMFØRINGER

DATO
19.10.24

TID
14:00

STED
Tynset Kulturhus

KOMPONISTER/KUNSTNERE
Ketil Hvoslef, Line Hvoslef
Natasha Barrett
Mariam Gviniashvili

MUSIKERE
Maia Reppe, Espen Alberg, Robert Gyurjan
Silje Aker Johnsen, NyNorsk Messingkvintett
9 høyttalere

Det er liksom noe håpefullt og løfterikt med urfremføringen av helt ny, ukjent musikk. Det er som når et barn blir født. Hvordan kan vi forholde oss til alle mulighetene som det nye bringer inn i livet?

Sæverud/Hvoslef-familien er en kulturinstitusjon i Bergen. Evigunge
Ketil Hvoslef har komponert ny musikk bestilt av TronTalks.
For aller første gang samarbeider han med kunstnerdatter Line
om installasjonen - La Poesia.
Verket urfremføres av alvdølen Maia Reppe sammen med Espen Aalberg og Robert Gyurjan - en sjelden begivenhet i norsk kulturliv.

Natasha
Barrett er opptatt av hvordan stillheten blir borte. Hun bruker sanger fra barokken i urfremførelsen av The Grave of Silence for Silje Aker Johnsen, NyNorsk Messing- kvintett og 9 høytalere.
Mariam Gviniashvilis 5 Against 1 utforsker dragningen mellom individet og felleskapet.

KOMPONISTER/KUNSTNERE

  • Mariam Gviniashvili

    Mariam Gviniashvili er en Oslo-basert komponist, lydkunstner og videokunstner fra Georgia. Hennes kompositoriske fokus er å utforske spatialization i musikk. Mariams kunstneriske praksis omfatter audiovisuelle arbeider, der hun ser på hvilke forhold som finnes mellom tredimensjonell lyd og visuelle bilder. Hun samarbeider med utøvere og komponerer musikk for dans og teater.

    Mariam har tidligere laget bestillingsverk for ZKM, Notam, Nordic Voices, EAU, og flere andre. Musikken hennes blir ofte vist under internasjonale konserter og festivaler, som Ultima festival (NO), Ars Electronica (AUT), NYCMF (USA), Festival Mixtur (ES), Klingt Gut (DE) og BEAST FEaST (UK).

  • Natasha Barrett

    Natasha Barrett er frilanskomponist og videokunstner som komponerer akusmatisk og live-elektronisk konsertmusikk, lydinstallasjoner for offentlig rom og interaktive multimediaforestillinger.

    Arbeidet hennes er bestilt og fremført over hele verden på festivaler som Venice Music Biennale (IT), Ultima Festival (NO), IRCAM Manifest (FR) og EMPAC (USA). Hun har mottatt utmerkelser i over 30 internasjonale konkurranser, blant annet Nordisk Råds musikkpris (2006), og nylig Komponistforeningens «årets komponist» (2023), æresprisen Thomas Seelig Fixed Media Award (Tyskland, 2023) og ISAC 2024 / International Sonosfere Ambisonics Competition (Italia/Frankrike).

    Hun har samarbeidet og fremført med noen av Europas ledende utøvere som Ensemble l'Itinéraire (IRCAM/FR), i tillegg til en rekke billedkunstnere, arkitekter og forskere.

  • KEtil hvoslef

    Ketil Hvoslef (tidligere Ketil Sæverud) er en norsk komponist. Han var festspillkomponist i Bergen i 1990.

    Hvoslef debuterte som komponist i 1964 med Concertino for klaver og orkester. Av andre verker kan nevnes det symfoniske diktet Mi-Fi-Li, en rekke solokonserter for klaver, trompet, kontrabass, to for fiolin, fagott og to for cello, en dobbeltkonsert for fløyte og gitar, en trippelkonsert for fiolin, cello og piano, en konsert for saksofonkvartett og orkester, samt store orkesterverk som Concertino for orkester, Antigone og Il compleanno, skrevet til Bergen Filharmoniske Orkesters 220-årsjubileum.

    Av kammermusikken kan nevnes viktige verk som Kvartoni, Klarinettkvintett, Sekstett for fløyte og slagverkere, Serenata perarchi og Strykekvartett nr. III. Verklisten omfatter også en rekke verker for soloinstrumenter, bl.a.fem større orgelverk, og musikk for scenen og TV-produksjoner deriblant operaen Barabbas. I 2015 Ricardo Odriozola og Einar Røttingen et prosjekt med navnet Hvoslef Chamber Music Project for å få spilt inn alle Hvoslefs verker innen kammermusikk. For albumet Chamber Works VI ble de nominert til Spellemannprisen 2019 i klassen samtid.

  • LINE HVOSLEF

    Fabuleringsevnen er en universell egenskap, men det å møte kunst som kan nære den er mer sjeldent. Heldigvis finnes det kunstnere som skaper kunstverk som åpner for denne muligheten. Den kan gjerne knyttes til noen helt særegne stemmer i norsk kunstliv. Én av dem tilhører bergenseren Line S. Hvoslef.

    Hun er mest kjent som billedkunstner, men hun utfolder seg innenfor flere kulturuttrykk, som utsmykninger, scenografi og musikk. Line S. Hvoslef har bygget en visuelt særpreget og vakker billedverden som – i tillegg til fullt og helt å være hennes egen – også kan oppleves som et kanskje smått foruroligende univers. Hun har utviklet en egen teknikk som lar henne pensle frem forunderlige landskap publikum kan drømme seg inn i. Som «inngangsdører» til landskapene tegner hun merkverdige organismer som minner om trær, bygget av skjøre og presise linjer som understreker bildenes forunderlige og tankevekkende aspekter.

    Utdrag av Lars Elton

MUSIKERE

  • Maia reppe

    Maia Reppe er fra Alvdal men bor nå i Trondheim hvor hun jobber som frilans sanger. Hun ble våren 2021 ferdig med en master i utøvende klassisk sang ved institutt for musikk i Trondheim. Maia har mottatt stipend fra Gunnar Løkkens minnefond i 2015, i tillegg til drømmestipendet i 2016.

    Våren 2019, 2020 og 2023 fikk hun også Sparebank 1 Østlandet talentstipend. Våren 2023 fikk hun kulturstipend fra Trøndelag Fylkeskommune. Som utøver har hun flere ganger vært solist med orkester, kor og korps i tillegg til deltagelse både som sanger og danser i flere av Opera Trøndelag og Opera di Setras produksjoner.

    Våren 2022 turnerte hun med Turneteateret, Opera Trøndelag og Fylkesmusikerne med publikumssuksessen Bør Børson Jr. Våren 2023 gjorde hun tittelrolle med Trondheim Symfoniorkester og Opera i produksjonen David og Bathsheba av Ståle Kleiberg i Norge og Polen.

  • Róbert Gyurján

    Róbert Gyurján vokste opp i Ungarn og begynte å spille kontrabass da han var 17 år gammel. Etter noe tid med jazz studerte han klassisk musikk i Budapest og spilte med ulike orkestre i Ungarn. Róbert flyttet til Trondheim i 2013 og siden det har han jobbet som kontrabassist i Trondheim Symfoniorkester. Róbert er en entusiastisk kammermusiker og spiller regelmessig med Trondheim Sinfonietta og Trondheim Barokk.

  • Espen Aalberg

    Espen Aalberg er en norsk jazzmusiker (trommer) kjent fra en rekke innspillinger.

    Han spilte perkusjon i Namsos slagverkensemble (1988–94) og ble norgesmester i ensemblespill, hvorpå han studerte i Tromsø og Jazzlinja (NTNU) (1999–2002). Der dannet han og medstudenter det toneangivende bandet The Core (med Kjetil Møster, Erlend Slettevoll og Steinar Raknes). Han etablerte Shagma (2004) med Jørgen Mathisen, samt Raknes. På Nattjazz 2006 ledet han bandet Kwaz med Jonas Kullhammar, Håvard Wiik og Torbjörn Zetterberg. Forøvrig har Aalberg medvirket i Håvard Lunds kvartett.

    Aalberg virker også som klassisk slagverker i blant andre Trondheim Symfoniorkester, Trondheim Sinfonietta og Luftforsvarets musikkorps.

  • Silje Aker Johnsen

    Silje er aktiv som sanger i Norge og internasjonalt og har urfremført en rekke verk. Hun har gjestet festivaler som Huddersfield Contemporary Music Festival, Die Donaueschinger Musiktage og Festspillene i Bergen og tolket roller ved Den Norske Opera og Ballett, Nationaltheateret og Berliner Kammeroper. Hun ble valgt til Årets Utøver av Norsk Komponistforening i 2013 og vant Spellemannsprisen i kategorien «samtid» med Ensemble Neon i 2016. 

  • NyNorsk Messingkvintett

    Erlend Aagaard-Nilsen, trompet
    Jørgen Arnesen, trompet
    Marie Solum Gran, horn
    Ingebjørg Bruket, trombone
    Berger Iver Færder, tuba

    Gjennom å kombinere samtidsmusikk med scenekunst og litteratur har NyNorsk Messingkvintett skapt et repertoar med et helt særegent uttrykk. I samarbeid med blant annet forfatter Kjartan Fløgstad, scenekunstgruppen Fakta Morgana, lysdesigner Evelina Dembacke og lyddesigner Thorolf Thuestad, og artister som Tora Augestad, Per Arne Glorvigen, Frank Havrøy, Silje Aker Johnsen og Trygve Seim har ensemblet utviklet unike konsertopplevelser rettet mot publikum i alle aldre.

    Ensemblet har gjort seg bemerket med 49 urfremføringer siden 2016, og ble for sin innsats for norsk samtidsmusikk tildelt prisen som Årets Utøver 2021 av Norsk Komponistforening. De har gitt ut tre kritikerroste album på LAWO Classics: Hornflowers (2021) Megalithes (2023) og multiMORF (2024).