2021 HØRE TIL

Høre til - temaet som handlet om identitetspolitikk, tilstedeværelse, røtter og det å være besatt av og føle tilknytting til steder, flokken eller strømninger i tiden.

STED
Alvdal / Tynset

FESTVALMUSIKER
Frode Haltli

FESTIVALKUNSTNER
Berit Haltvik Haltli

ÅRETS IVAR
Tommy Olsson

Einar Duenger Bøhn - Filosof

Anne Enger - Nei til Eu-dronning, tidligere kulturminister og leder for Senterparti

Odd Einar Dørum - Tidligere statsråd, stortingsrepresentant og leder for Venstre

Irene Halvorsen - Redaktør i avisa Nationen

Nosizwe Baqwa - Musiker & aktivist

Berit Haltvik With - Kostymedesigner og scenograf

Paul Otto Brunstad - Professor i pedagogikk og filosof

Jan Kåre Moan- Lokalpolitiker

Anne Ekornholmen - Politisk redaktør Nationen

Aasne Linnestå- Fortfatter

Olav Anton Thommesen - Komponist

Nancy Herz- Forfatter 

Ingunn Marie Eriksen - Ungdomsforsker Oslo Met

Heidi Tronsmo - Musikkscene-kunstner

Hege Gabrielsen - danser & koreograf

Tommy Olsson - kunstner og kunstkritiker

MEDVIRKENDE ÅRET 2021

Frode Haltli
Maja Ratkje
Rolf-Erik Nystrøma
Erlend Apneseth
Hildegunn Øiseth
Per Oddvar Johansen
Hans P. Kjorstad
Juhani Silvola
Fredrik Luhr Dietrichson
Asle Karstad (lyd)

MUSIKERE

ÅRETS FESTIVALMUSIKER

FRODE HALTLI

Når Frode Haltli spiller hører du hvor han kommer fra og hvor han er på vei.

En god musiker, en god kunstner er alltid på vei. Han musiserer i møte med dem han treffer, og møtene blir til en del av spellet. Det er møtene som gir musikken drivstoff. Møtene med nye folk og nye sider hosdem han er fortrolig med.

Det kan være et uventet stopp, en inviterende inngang, et hardt drag eller en svak ansats ingensteds fra som hinter om et nytt og ukjent landskap der fremme et sted. En ny bekjentskap er nettop det, et nytt landskap. Da gjelder å være åpen. I blant kjennes det som det mest naturlige i verden, av og til er det rein magi. Frode Haltli er et sjeldent musikalsk fenomen, en musiker som lytter mens musikken blir til og omsetter det han hører til en organisk tanke. Hans apetitt for musikk og fornemmelse for lyd er unik.

"Frode Haltli kan lage gull av det meste. Han spiller den nye musikken som om det var en 400 år gammel slått og former den gamle musikk på en måte jeg aldri har hørt før." Sier festivalsjef for TronTalks, komponisten Glenn Erik Haugland.

ÅRETS FESTIVALKUNSTNER

Berit Haltvik With er representert på årets TronTalks med utstillingen  AV AUGO GORDE HAN STOVEGLAS på Huset Aukrust og installasjonen IVAR.

Berit jobber frilans med kostymedesign og scenografi, med base ved Teateratelier i Trondheim. Hun har designet og produsert kostymer til ulike prosjekter innen teater, dans, klovning og TV/film siden 2005. I 2017 var hun fylkeskunstner i Sør-Trøndelag. Fokusområde for hennes arbeide er utforsking av det estetiske formidlingspotensialet i kostymet og eksperimentering med ulike typer materialitet. Av Augo gjorde han stoveglas, er et samarbeidsprosjekt med kunstfotograf, Theodor J. H . With.  

Prosjektet utforsker ikketekstile materialer av søppel og natur, iscenesatt som fortidens mektige renesanseportrett.  Kunstopplevelse, historie og etikk

BERIT HALTVIK WITH

IVAR

Installasjon av
Berit Haltvik With

Inspirert av
Ivar Mortensson Egnund
og bestilt av TronTalks.

Her som kledning på årets “Ivar” - Tommy Olsson

Tommy Olsson er kunstner og kunstkritiker i Klassekampen.
Han har markert seg som en uredd stemme som har provosert
og utvidet samtalen innen kulturen.

Tommy er årets IVAR - TronTalksfestivalens Frikar - oppkalt
etter landets første anarkist, alvdølen Ivar Mortensson Egnund.

Vi lever i interessante tider, og vi har mye å snakke om.

Faktisk, aldri har så mange hatt så mye å snakke om, og aldri har så mange gjort det. Og det er da heller ikke så rart: det har aldri vært så mye folk på planeten, og fler skal vi bli.

Jeg er her for å fylle et par store sko – det er meg som er Ivar. Jeg visste ikke om denne skikkelsen før, og jeg vet ikke så veldig mye mer nå, men han skal altså være Norges første anarkist og jeg føler meg virkelig svært beæret, fordi jeg er muligens den siste.

Vi får se, anarkismen er et eklektisk ideologisk oppholdssted, og personlig er jeg så anarkistisk at jeg synes det er problematisk med den type identitetsskapende definisjoner, og det er sikkert også derfor jeg fortsatt utgår fra den samme plattformen jeg hadde som 15-åring, selv om jeg etterhvert Er blitt så rund i kantene at jeg heller er for alt enn imot alt. Det er lenge siden jeg var sint på snuten liksom, men jeg har en følelse av at det generelt ikke er så mange som er sint på snuten i dag. Kollektive bølger av sinne oppstår andre steder, av andre grunner, og med noe helt annet i sikte. I en så polarisert verden som den her slår sånne ekstremister som meg heller vakt om midtenpolitikken, fordi ellers kollapser jo det som fortsatt er igjen av infrastruktur sammen og vi blir redusert til lite mer enn byttedyr i et åpent marked – det ville jo vært fullstendig anarki!
Det går jo ikke! Jeg er klar over at min personlige politikk er motsigelsesfull, men det driter jeg i siden jeg er anarkist. Spør du meg, ville verden vært et ok sted, hadde ikke så mange hatt en fiks idé om å gjøre den bedre.

T
R
O
N
T
A
L
E
N

Kamrater!

2021

 av Tommy 
 Olsson

Men det er lumsk materie. På den ene siden kan vi snakke om anarki som total frihet under ansvar, med et uttalt mål for det felles beste. På den andre siden kan vi ikke se bort fra at det og er snakk om den sterkes rett. Der er ikke noe mer anarkistisk enn makt. Makt gjør som den vil. Besitter man makt kan man fint drite i å si unnskyld offentlig når man har gått over streken for sitt mandat, siden denne streken uansett er illusorisk. Men, det er for så vidt makten og, og alt det andre og. Livet er en drøm, eller et mareritt.

Her i Statoil-land, hvor staten viskes ut så ettertrykkelig at selv Statoil fjerner staten fra navnet sitt, i tråd med at Norges Statsbaner ble til Vy, og litt før Oslo blir til By. Her må det jo være lov å tjene litt på jobben folk gjør andre steder. Her har vi demokrati for de rike og diktatur for de fattige. Du må jo i utgangspunktet være storkar hvis du skal importere muterte virusformer fra alpene. Men kreti og pleti skal faen ikke få besøke moren sin i Sverige uten å ende opp med inkasso for sin innsats å berge hotellnæringen i en vanskelig tid.

Kjære venner.

Det felles beste.

Selvstendig kritisk tenking, oppriktig kjærlighet og respekt, og faktiske meningsskifter uten at noen må skrike seg blåsvart for å bli hørt. Det er til det felles beste.

Det her er ikke et sted for monolog, så jeg tenker jeg stopper her – det eneste jeg misliker mer enn å lytte til lange taler, er å holde lange taler.

Dette her kommer til å bli gøy.

PROGRAM 2021

6. AUGUST

MOR AV EN NASJON

Som oppspill til TronTalks 2021 viser vi den personlige
generasjonsfortellingen «Mor av en nasjon» på Tynset Kulturhus.
Gjennom musikk, bilder og fortelling får vi et innblikk i det indre livet til en familie som flytter til Norge og alt det innbefatter.

PANELSAMTALE
VILJE, VILJE, HVA VIL DU MED OSS?

Motsetningen mellom folk som er sterkt knyttet til heimplassen, og en urban elite er vår tids mest betente verdikamp. Åpningen på årets TronTalks.

PANEL
Anne Enger, Tommy Olsson, Einar Duenger Bøhn, Odd Einar Dørum og Irene Halvorsen

MUSIKK FREMFØRT AV
Frode Haltli, Rolf-Erik Nystrøm, Håkon Thelin & Maja Ratkje

PANELSAMTALE
HVOR SOM HELST

De siste ti-årene har befolkningen flyttet på seg som aldri før. Har det gjort oss mere tilpasningsdyktige?

PANEL
Jan Kåre Moan, Nosizwe Baqwa, Heidi Tronsmo & Odd Einar Dørum

MUSIKK FREMFØRT AV
Frode Haltli, Håkon Thelin & Maja Ratkje

BOKBAD
SKAL DU IKKE GIFTE DEG SNART? - DAGNY

"Skal du ikke gifte deg snart?" av Nancy Herz & "Dagny" av Aasne Linnestå. Bokbad med Kari Mari Jonsmoen som badevakt

IMPROVISASJON OG BEVEGELSE FREMFØRT AV
Heidi Tronsmo, Gundhild Nyaas og Hege Gabrielsen

PANELSAMTALE
TIL STEDE

Årets festivalmusiker og årets «Ivar» møtes på Steia. Trekkspiller Frode Haltli har tatt med seg Avant Folk til TronTalks, et spelemannslag helt utenom det vanlige på tvers av generasjoner og sjangre.

Tommy Olsson er tilstede slik han var det på Høstutstillingen in 2017 der han som kritiker møtte sitt publikum. Olsson leser og forteller fra sin bok Til Stede

MUSIKK FREMFØRT AV
Frode Haltlis Avant Folk

7. AUGUST

PANELSAMTALE
HVOR BOR DU?

Kvar bur du? Kor held du til? I ditt arbeid? Eller i kvardagen? Det er spørsmålet. Det seier kven du er.(Fra dagboken til Olav H. Hauge)

Bostedsadressen forteller ikke nødvendigvis lenger så mye om hvem du er. Mister vi fotfeste nå og blir flytende og flyttende vandrere alle sammen? På denne samtalen vil vi også snakke om arkitektur og hus som er mer eller mindre beboelige.

PANEL
Olav Anton Thommessen, Anne Enger, Berik Haltvik With & Einar Duenger Bøhn

MUSIKK FREMFØRT AV
POING - Frode Haltlie, Rolf-Erik Nystrøm & Håkon Thelin

MUSIKK AV
3 Urfremføringer av Olav Anton Thommessen & Amund Røe

Kostymekunstner Berit Haltvik With forteller om festivalutstillingen på
Huset Aukrust
Av Augo gjorde han Stoveglas

PANELSAMTALE
forurensa oppmerksomhet

Hva skjer når vi bevisst eller ubevisst bygger tilhørighet til våre nett-klikk? Hva skjer når identiteten formes av det vi liker?
Rommet rundt oss blir kanskje trangere?

Tilhørighet og beinhard identitets-markering blir stadig viktigere i alle mot alle-kampen om oppmerksomheten. Oppmerksomhet er litt som luften vi puster i. Den er livsnødvendig men usynlig og finnes i begrensede mengder. Har oppmerksomheten blitt forurenset i klikkenes tidsalder?

PANEL
Tommy Olsson, Nancy Herz & Irene Halvorsen

MUSIKK FREMFØRT AV
Maja Ratkje

PANELSAMTALE
KALDT OG KONFORMT

Hvordan lærer vi oss å manøvrere mellom å bygge felleskap som driver samfunnet og felleskap som virker ekskluderende?

PANEL
Paul Otto Brunstad, Ingunn Marie Eriksen & Maja Ratkje

LEDET AV

Anne Ekornholmen

MUSIKK FREMFØRT AV
Maja Ratkje

SAMTALE
MIN GÅRD ER MIN LAVVO

I boka «Samer sør for Midnattsola» har alvdølen Leif Braseth tatt for seg forholdet mellom samer og folket som kom sørfra med landbruket hit til dalen, nærmere 3000 år etter at den første jordflekken ble dyrket opp i Norge. Samene og vikingene levde i fredelig sameksistens i mange hundre år og giftet seg med hverandre, noe stadig flere funn bekrefter. Kanskje det renner vel så mye samisk som norrønt blod i årene til alvdølene?

PANEL
Leif Braseth & Glenn Erik Haugland

KONSERT
KAJSA BALTO

Den norsk samiske artisten Kajsa Balto har gjort suksess med musikk som er en personlig blanding av samisk og pop. Hun spiller denne sommeren på flere store festivaler som Festspillene i Bergen, Riddu Riddu og Førde Folkemusikkfestival og nå også TronTalks. Gåsehudgaranti!

MUSIKERE
Kajsa Balto, Ragnhild Tronsmo Haugland, Karoline Bjørhei & Aleksander Sjørlie

8. AUGUST

TRON TALK & WALK
SØNDAGSTUR

Det finnes ingen problemer som er så store at de ikke lar seg løse med en lang spasertur 1300 moh. Vi inviterer til en gåtur på Tronfjellet med tanker fra Paul Otto Brunstad og god stemning med trekkspiller Frode Haltli

SØNDAGSMIDDAG

Vi dekker til langbord i sentrum av Alvdal og inviterer til en løs prat ispedd kunstneriske meningsytringer ved middagsbordet.

INNSLAG AV
POING, Maja Ratkje, Camp TronTalks, Aasne Linnestå, Ingunn Marie Eriksen & Nancy Herz

AVSLUTNING
VANDRING

Fra Nynorske Festspela får vi høre årets bestillingsverk. Forfatter Sigmund Løvåsen er også mannen bak den blodferske biografien om Kjell Aukrust. Mannen som mer enn noen andre har gjort Alvdal kjent gjennom bøkene og tegningene sine. Løvaas forteller om Aukrust og Alvdal mens Paul Otto Brunstad snakker om den lange veien hjem slik Homer beskrev den gjennom Odysseen

FREMFØRT AV
Paul Otto Brunstad, Sigmund Løvåsen, Frode Haltli & Erlend Apneseth